24 Ianuarie

La Mulți Ani România!??
Știați că domnitorul Alexandru Ioan Cuza era foarte legat de  Italia? Mama acestuia era din familia Gozzadini, de origine genoveză, și provenea din comunitatea italiană de la Constantinopol. Cuza a urmat universitățile din Pavia și Bologna. Viața lui s-a împletit cu istoria unificării Italiei și, în special, cu Florența, unde a trăit ultimii trei ani din viață.
“Românii, aceşti fraţi depărtaţi ai italienilor, au dat mare probă de patriotism, un exemplu admirabil de Unire, pe care noi, italienii, suntem gata de a-l urma… Unirea Principatelor şi consultarea votului poporului este începutul unei ere noi în sistemul politic al Europei. Ele vor pregăti prin triumful lor unirea tuturor italienilor într-un singur corp, căci astăzi nimeni nu se poate împotrivi ca faptul minunat ce s-a realizat la poalele Carpaţilor să se realizeze şi la poalele Alpilor.” (Camillo Benso, conte de Cavour)
În fotografie, placa comemorativă inaugurată în 2019, la Florența, în memoria Principelui Alexandru Ioan Cuza. -Franco Mariani
Sursa: Istituto Italiano di Cultura Bucarest/ Facebook